Le Pen a brüsszeli atomtervről: Soha, egyetlen EU-biztos sem dönthet atomcsapásokról

2024. május 11. 22:39

Áll a bál Emmanuel Macron legújabb ötlete miatt.

2024. május 11. 22:39
null

Nyitókép forrása: SULIANE FAVENNEC / AFP

 

Emmanuel Macron francia elnök kész vitát nyitni egy olyan európai védelmi együttműködésről, amely a nagy hatótávoságú és rakétaelhárító fegyverek mellett nukleáris fegyvereket is érinthet.

A francia politikus azon országokra gondolt, amelyeknek vannak atomfegyvereik, vagy akiknél amerikai atomfegyverek vannak. „Tegyünk le mindent az asztalra, és nézzük meg, mi az, ami valóban hitelesen véd minket”jelentette ki a Sorbonne-on tartott beszédében Macron, április 25-én. MInt megjegyezte: Párizs megtartja sajátosságait, azonban készen áll arra, hogy nagyobb mértékben járuljon hozzá a kontinens védelméhez.

Értelemszerűen áll a bál Macron ötletétől – még akkor is, ha a casus belli Oroszország agressziója Ukrajna ellen –, de legfőképpen Franciaországban.

A szélsőbaloldali LFI (Elnyomott Franciaország) elnevezésű tömörülés közleményben reagált, s mint írták, Macron pedzegetése Franciaország nukleáris elrettentő erejének hitelességére mér csapást.

Autonómiakérdés Párizs atomstratégiája.

Beszállt a vitába a jobboldali Nemzeti Tömörülés is. Európai parlamenti képviselőjük, Thierry Mariani közölte, Macron nemzeti veszéllyé vált. Merthogy nem tartják jó ötletnek feladni (összeurópai kompetenciává tenni) a francia elrettentés előnyét, feladva ezzel például állandó ENSZ BT-tagságukat, írta meg korábban a Mandiner Makronóm rovata.

Le Pen: Soha, egyetlen EU-biztos sem dönthet atomcsapásokról

A vitába Marine Le Pen pártelnök is bekapcsolódott, aki a Le Figaróban írt véleménycikket a témában. Mint fogalmazott: „Atomerőnk európaizálása őrültség”. Egy feltételezett nukleáris támadás felügyelete „elválaszthatatlan a nemzeti (demokratikus) legitimációtól”.

Ha tetszik, szuverenitásvédelmi, de biztonság- és külpolitikai kérdés biztosan”

– tette hozzá határozottan a francia politikus. Egyébként a Nemzeti Tömörülés ellenez minden olyan törekvést, ami európai uniós szintre terjeszteni különböző együttműködési rendszereket, így például a védelempolitika európai föderalizálását. Az európai parlamenti voksolásokra is készülő Le Pen vezette párt jelenleg a legerősebb formáció Franciaországban, egyes kutatások szerint 32 százalékon állnak.

A helyzet viszont az, hogy az Európai Unióban Franciaország maradt az egyedüli atomhatalom a Brexitet követően. Ha van – biztos, hogy van – még atomtöltet a kontinensen, az amerikai vagy orosz. Ám ennek a képességnek, az elrettentő erőnek az „európaizálása” gyengíti a francia érdekérvényesítést, döntéshozatalt.

Le Pen fel is teszi ezért a kérdést, ki fog arról dönteni, hogy ki és mikor nyomja majd meg azt a bizonyos piros gombot? Csak nem egy EU-biztos? Erről szó sem lehet – vélekedett a jobboldali pártelnök.

Nyitóképünkön a Mururoa atoll látható a Tuamotu szigetvilágból, a Csendes-óceán déli részén. Francia Polinézia része. Franciaország nukleáris kísérletek helyszíneként használta. Ennyi maradt belőle.

 

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:32
🍓 ️ ­­É­r­t­­­é­­k­­­e­­­l­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­e­­x­i­ ­­­p­u­­n­­­c­­­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Türelem
2024. május 12. 14:06
Az első atomot Párizsra!
atti64
2024. május 12. 11:30
MAKRONYT MÁR RÉG A TRAKTOR UTÁN KELLETT VOLNA KÖTNI A GAZDÁKNAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!EGY KÁRTÉKONY CSOTÁNY AKIT EL KELL TAPOSNI!!!!!!!!!!!!!!!!!
johannluipigus
2024. május 12. 08:23
Aki csak pedzegeti az atomcsapás lehetőségét azt hátravinni és agyonlőni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!